söndag 28 februari 2010

Sjönk som en u-båt

Cooking history var väl inte en jättehit. Den inleddes med att de slaktade en ko, följdes upp med slakt av gris och rundades av med slakt av tupp. Jag tål att se människor fara illa, men sätter ni kniven i ett försvarslöst djur, då är det klippt.

lördag 27 februari 2010

Filmfestivalbonus

En finfin bonus med att jobba på filmfestivalen - man kan få se en massa film efter festivalen. Det finns ett skåp på kontoret, som kallas Fort Knox, där alla screeners dvs dvd-filmer i alla dess former, som brukar finnas tillgängliga för titt i videoroom under festivalen, bara ligger och jäser under året.
Live under festivalen hann jag bara se Valhalla Rising och filmen R- två danska hårdkokta rullar. Post-festival har jag konsumerat Nicolo Donatos grymma Broderskap, Zaida Bergroths Skavabölen pojat/Last cowboy standing, dokumentärerna Jakten på Bernhard, Bananas och Black on white: Günter Wallraffs sejour genom ett ängsligt whitetrash Tyskland utklädd till somalier samt Disco & Atomic war - propagandakrig mellan kommunistblocket och Finland vars sändningar av Dallas och tv-reklam nådde estniska tv-antenner och, till sist, filmen Kill the referee där man under EM 2008 får följa olika domartrion före, efter och under match, lyssna in på deras headsetsnack (italiens killar tjötar definitivt allra mest under match- surprise) när de tar tuffa beslut under hård press från spelare, ledare, publik och Polens premiärminister.
Under helgen ämnar jag tugga i mig en hel del dokumentärer och några spelfilmer- ifall OS tillåter. Ser mest fram emot Cooking history- där högste ansvarig för Titos måltider, militärkockar från Wehrmacht, Jugoslavien och Tjetjenienkrigen samt en kvinna från Leningrads belägring berättar om sina respektive matsedlar.

fredag 26 februari 2010

Bananas!*

Fredrik Gerttens film Bananas!* handlar om nicaraguanska bananplockare som går upp i amerikansk domstol mot DOLE, som anklagas för att ha orsakat sterilitet genom att använda ett förbjudet bekämpningsmedel.
Man får följa advokaten Juan Domingues, en förövrigt rätt småslirig figur, som tar med bananeras till USA för att vittna mot bananbossarna. Erin Brockovich-stämning då Doles fyra advokater ställer sig bakom pulpeten mot en endaste från Domingues-lägret.
Det hela verkar gå åt rätt håll. Det finns dokumenterat att Dole vägrat sluta använda medlet efter att tillverkaren dragit tillbaka det då det framkommit att det leder till sterilitet - istället har Dole krävt att få en bautaleverans av allt som finns kvar. Det finns även på papper att Dole lovat ta allt rättsligt ansvar.
Filmen slutar med några enkla rader- Dole har överklagat och även åtalat Domingues för att ha fabricerat bevis. Därmed hade domaren bestämt att rättegången inte kan genomföras.
Alla de underbara bananerasarna fulla av cancer och andra hemska sjukdomar fick bara gå tillbaka till djungelen. FY FAN. Tänker inte äta Dole. Nej. Bara kravbanan. Å andra sidan är banan en rätt äcklig frukt och Doles hemsida ser ut som Vakttornet. Kolla in

torsdag 25 februari 2010

Third strike - Cannes

Jawohl! Jag blev bokad som DJ till den svenska strandfesten i Cannes i år igen! Den 17 maj är jag Master DJ på Rivieran ännu en gång. Göteborgs filmfestivals Cannesfest brukar vara det roligaste på året. Jag har äran att både DJ:a och vara någonslags tekniker åt ett gäng gäster som valt sina favoritlåtar. Händelser vi minns genom åren: melodifestivalsuccén Björn Gustafsson (valde Common People, Känn ingen sorg för mig Göteborg, Dancing Queen och No Limit), finska regissören Dome Karukoski som pratade i micken mellan varje låt som självaste Clabbe af Geigerstam, Dockpojken i full mundering ner för trapporna och ut på dansgolvet, vakterna som sa: It iz a söccess efter avslutande Paradise City med GNR 2009.

söndag 21 februari 2010

OS-hockey och Bernhard

Ska knyta mig tidigt. Ska sätta klockan på väckning kl 6.00. Sverige möter Finland i hockey. Skulle haft möte på mitt nygamla jobb på PK musik- det har dock blivit inställt. Kan ge OS mitt allt. Har en halvtidsvecka kvar av filmfestivalen. Har en ziljard pressklipp att lägga in i filemaker. Det tar alltid lite emot att börja med matningen, förstår inte riktigt mitt motstånd, för när jag väl kört igång är det väldigt roligt att läsa alla artiklar om regissörer, filmer som jag inte såg, seminarier jag inte var på. Näe, jag är inte bitter.
Läste en finfin intervju med en dokumentärfilmare vars film hette Jakten på Bernhard. Letade reda på filmen inne på festivalens Fort Knox- såg den imorse. Bernhard var en 82-åring lundabo som satte upp lappar på stan om allt mellan himmel och jord. Dokumentärfilmaren lyckas komma i kontakt med honom precis när han ska bli vräkt från sin lägenhet. En både varm och fruktansvärt sorglig historia.

Kristen hi-fi

Grannen med superwoofern vars basgångar som dundrat igenom väggar och golv tidiga kvällar drar igång med en svensk ballad. För en gångs skull hör jag sångmelodi med. Har alltså en kristen granne med värsta soundsystemet. Måste undersökas.