fredag 26 februari 2010

Bananas!*

Fredrik Gerttens film Bananas!* handlar om nicaraguanska bananplockare som går upp i amerikansk domstol mot DOLE, som anklagas för att ha orsakat sterilitet genom att använda ett förbjudet bekämpningsmedel.
Man får följa advokaten Juan Domingues, en förövrigt rätt småslirig figur, som tar med bananeras till USA för att vittna mot bananbossarna. Erin Brockovich-stämning då Doles fyra advokater ställer sig bakom pulpeten mot en endaste från Domingues-lägret.
Det hela verkar gå åt rätt håll. Det finns dokumenterat att Dole vägrat sluta använda medlet efter att tillverkaren dragit tillbaka det då det framkommit att det leder till sterilitet - istället har Dole krävt att få en bautaleverans av allt som finns kvar. Det finns även på papper att Dole lovat ta allt rättsligt ansvar.
Filmen slutar med några enkla rader- Dole har överklagat och även åtalat Domingues för att ha fabricerat bevis. Därmed hade domaren bestämt att rättegången inte kan genomföras.
Alla de underbara bananerasarna fulla av cancer och andra hemska sjukdomar fick bara gå tillbaka till djungelen. FY FAN. Tänker inte äta Dole. Nej. Bara kravbanan. Å andra sidan är banan en rätt äcklig frukt och Doles hemsida ser ut som Vakttornet. Kolla in

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar